تخته یا
الوار ایرانی
تخته یا الوار ایرانی دارای گونه های متنوعی است و در مصارف متعددی مورد استفاده قرار می گیرد. گونه های رایج شامل راش، بلوط، گردو و صنوبر است. آب و هوای گرمتر در ایران منجر به رشد سریعتر درختان می شود که می تواند منجر به تراکم چوب در مقایسه با الوارهای آب و هوای سردتر شود. کیفیت چوب ایرانی می تواند متفاوت باشد، اما به طور کلی برای طیف وسیعی از کاربردها، از ساخت و ساز تا ساخت مبلمان، مناسب است. الوارهای ایرانی بسته به گونه می توانند ظاهری زیبا و طبیعی داشته باشند که آن را برای مصارف تزئینی ایده ال می باشد. در پروژه های ساخت و ساز برای قاب بندی، کف سازی و سایر عناصر سازه ای استفاده می شود. به دلیل کارایی و ظاهر جذاب برای ساخت مبلمان نیز محبوبیت دارد.
نوآوری و خلاقیت با تخته ایرانی
تفاوت بین الوار ایرانی و روسی
الوار ایرانی و روسی به دلیل تفاوت در آب و هوا، گونه های درختی و شیوه های جنگلداری دارای ویژگی های متمایزی هستند. تفاوت های کلیدی این دو تخته در تراکم و دوام تخته، تنوع گونه ها و موارد استفاده و کاربرد هایشان به طور کلی است. چوب روسی دارای انعطاف بیشتر ، یکدستتر و نرمی و وزن کمتری نسبت به چوب ایرانی دارد. تخته روسی بافت زیباتری در مقایسه با تخته ایرانی دارد. تخته روسی به دلیل سرعت رشد کمتر در آب و هوای سردتر، متراکم تر و بادوام تر است. الوار ایرانی که در آب و هوای گرم تر رشد می کند، ممکن است تراکم کمتری داشته باشد اما هنوز برای بسیاری از کاربردها مناسب است. گونه های موجود در هر منطقه متفاوت است، چوب روسی گزینه های مخروطی بیشتری مانند کاج و صنوبر را ارائه می دهد، در حالی که الوار ایرانی شامل چوب های سخت بیشتری مانند راش و گردو است. هر دو نوع الوار همهکاره هستند، اما الوار روسی اغلب برای مبلمان باکیفیت و مصارف صنعتی ترجیح داده می شود، در حالی که از چوب ایرانی در پروژه های ساختمانی و تزئینی محلی استفاده زیادی می شود.
تخته بنایی ایرانی یا روسی؟
در تخته های بنایی روسی به تناسب قطر بالای درختان روسی و تکنولوژی برش دقیق، تخته های یکدست بدون لفتی و حداقل ترک را داریم و سایزها بسیار دقیق است ولی در تخته بنایی ایرانی با توجه به قطر پایین تنه ها، برداشت زود هنگام درخت ها و در کنار تکنولوژی سنتی و قدیمی برشکاری تخته های تولیدی دارای سایزهای متفاوت بوده و اغلب دارای لفتی، ترک و پله کردن هستند. ایرادات برشکاری و دپو نا درست درهنگام نگهداری تخته ایرانی باعث تاب و پیچیدگی تخته می شود که باعث بروز ایراداتی دراستفاده تخته بنایی ایرانی درارتفاعات میشود. هنگام استفاده از تخته ایرانی در نما و ارتفاعات پیچیدگی و تاب درتخته باعث بوجود امدن ارتعاشاتی روی داربست برای اجراکننده یا کارگر ساختمانی میشود که قاعدتا تبعات بدی را میتواند به همراه داشته باشد.
کیفیت و انعطافپذیری برای هرچالش ساخت و ساز
ما نمی سازیم، ما خلق میکنیم.
کاربرد الوار یا تخته ایرانی
الوار ایرانی دامنه مصرف زیادی دارد، از جمله در صنعت اجرای ساختمان به عنوان تخته بنائی، تخته قالب بندی ، تخته زیرسازی و برای داربست، تکیه گاه های موقت و تقویت در طاق سازی استفاده می شود. در حالی که سنگ و آجر بیشتر در معماری ایرانی استفاده می شود، اما چوب نقش حمایتی دارد. در صنعت بسته بندی ، پالت سازی و … مورد استفاده قرارمیگیرد. در روش سنتی نجاری ایرانی برای خاتم کاری نیز کاربرد دارد . خاتمکاری برای تزئین وسایلی مانند جعبه جواهرات، قاب عکس و مبلمان استفاده می شود. از الوار ایرانی برای ساخت انواع مبلمان از طرح های سنتی تا مدرن نیز استفاده می شود. از الوارایرانی برای ساخت وسایل روزمره مانند کاسه، سینی و ظروف استفاده می شود. این اقلام اغلب دارای طرحهای سنتی هستند و به دلیل کاردستیشان ارزشمند هستند.
01
درخت صنوبر
صنوبر درختی از دسته بیدها می باشد که نام دیگر آن سپیدار است. سن برداشت صنوبر 6 تا 15 سالگی این درخت است. ارتفاع این درخت در این مدت حدود 25 متر می رسد و قطر تقریبی آن 40 تا 50 سانتیمتر می شود.درخت صنوبر ایرانی نقش بسزایی در تولید الوار ایران به ویژه در نواحی شمالی نزدیک دریای خزر دارد. این جنگل ها به دلیل تنوع زیستی غنی خود شناخته شده اند و منبع حیاتی الوار هستند. چوب صنوبر ایرانی به دلیل کیفیت آن ارزشمند است. در کاربردهای مختلفی از جمله ساخت و ساز، مبلمان سازی و تولید کاغذ استفاده می شود. تلاش هایی برای مدیریت پایدار این جنگل ها در حال انجام است. که شامل چوببرداری مکانیزه و سایر روشهای مدرن جنگلداری است تا اطمینان حاصل شود که تولید الوار به تعادل اکولوژیکی منطقه آسیب نمیزند.تأثیر اقتصادی یی که الواراین درخت دارد، کمک قابل توجهی به اقتصاد محلی، ایجاد شغل و حمایت از صنایع مرتبط با محصولات چوبی می کند. جنگل های صنوبر یک منبع طبیعی حیاتی و همچنان میراثی طبیعی برای ایران است و شیوههای مدیریت پایدار برای حفظ این اکوسیستم ارزشمند ضروری است.
02
طول الوار ایرانی
اکثر درختان استفاده شده جهت تخته ایرانی از درخت صنوبر و کاج جنگلی می باشند و به دلیل برداشت زود هنگام قطر درخت ها کم بوده و طول کوتاهی دارند، بنابراین تخته با طول بیشتر از 4 متر امکان تولید ندارد و در صورت تولید دورریز بسیار زیادی خواهد داشت که صرفه اقتصادی ندارد. از طرفی به دلیل بافت سبک و نوع درخت صنوبرو کاج و با توجه به شرایط تولید ودسترسی نداشتن به تجهیزات به روز تولید الوار تخته 6 متر تولید نمیشود. در تولید تخته با این متراژ امکان تاب برداشتن وپیچیده گی زیاد بوده و تقریبا مناسب استفاده برای تخته بنایی نمی باشد. استفاده از تخته بنایی با طول 6 متر و تاب برای بنایی نامناسب و خطرناک بوده و در ارتفاعات احتمال بروز حوادث بالا می باشد.
03
لفتی در چوب ایرانی
منظور از لفتی در تخته محیط گرد تنه درختی است که در یک یا دو جهت تخته همراه با پوست درخت باقی می ماند وسطح و محیط دور الوار را بی کیفیت می کند. لفتی در برخی از متریال های چوبی مانند تخته های چهارتراش که برای زیر باری مورد استفاده قرار می گیرد ایراد چندانی به حساب نمی آید ولی برای بعضی کاربردهای دیگر چون سیستم قالب بندی بتن، تولید در نجاری و یا مبلمان میتواند دور ریز زیادی داشته باشد که برای مصرف کننده مقرون به صرفه نیست. اگر کیفیت و دور ریز تخته ایرانی را در یک فاکتور کنار هم قرار دهیم تخته روسی گزینه ای بهتر و مناسب تر نسبت به الوار ایرانی است.
با تخته ایرانی شریکی قابل اعتماد برای ساخت و ساز خود دارید.
بررسی تکنولوژی کاشت، برداشت و تولید تخته ایرانی
فناوری و روشهای مورد استفاده در کاشت، برداشت و تولید الوار ایرانی در طول سالیان متمادی پیشرفت چشمگیری داشته است. هرچند در خصوص تجهیزات و تکنولوژی به روز تولید تخته ایرانی در ایران، متأسفانه حداقل 30 سال از کشورهای همسایه همچون روسیه عقب هستیم و کماکان به صورت سنتی و با دور ریز زیاد تولید تخته درکشور انجام می شود. مراحل کاشت تا تولید تخته ایرانی به این شرح است.
جلوگیری از ترک در تخته ایرانی
جلوگیری از ترک در الوارهای ایرانی ، به ویژه در بالا و پایین تخته ، شامل چندین روش کلیدی است:
- کنترل رطوبت
- زمانی که تخته خیس می باشدبایستی در محیط سایه و با فاصله در سطح تراز مناسب همراه با تهویه قرار گیرد تا رطوبت آن خارج شود.
- خشک کردن مناسب: مطمئن شوید که الوار به درستی در کوره خشک شده اند تا تنش های داخلی ناشی از رطوبت ناهموار کاهش یابد.
- آب بندی: برای جلوگیری از خشک شدن سریع چوب، از یک پوشش ضد رطوبت، مانند روغن مناسب مواد غذایی استفاده کنید
- جابجایی و ذخیره سازی
- اجتناب از تغییرات سریع دما: برای جلوگیری از انبساط یا انقباض سریع الوار را در محیطی پایدار نگهداری کنید.
- چیدمان مناسب: از فاصله بین تخته ها استفاده کنید تا اجازه گردش یکنواخت هوا و جلوگیری از تاب برداشتن داشته باشد.
- تکنیک های نصب
- اریب کردن انتهای تخته ها: برش دادن انتهای تخته ها قبل از نصب می تواند احتمال ترک خوردگی را به حداقل برساند.
- اتصالات لغزشی: برای کنترل اثرات انبساط و انقباض از مفاصل لغزشی و محیطی استفاده کنید.